Yritysseteli

Juuan kunta ja Nurmeksen kaupunki tukevat nuorten uutta 4H-yritystoimintaa omilla paikkakunnillaan. Yritysseteleitä voit hakea uuteen 4H-yritystoimintaan alla olevalla lomakkeella.

Juuan kunta tukee 10 uutta juukalaista 4H-yrittäjää (mukaan lukien Juuasta lähtöisin olevat nuoret, jotka opiskelevat muualla, mutta viettävät aikaansa kotiseudulla)  200 €:n arvoisin yrityssetelein pääasiassa Juuassa toteutuvaan yritystoimintaan. Yritysseteleitä voi hakea ympäri vuoden. 

Jos toimiva 4H-yritys muuttaa toimintaansa eri tyyppiseksi tai 4H-yritystoiminnan aiemmin lopettanut nuori perustaa erityyppisen uuden 4H-yrityksen ja hänelle aiheutuu uuden 4H-yritystoiminnan aloittamisesta paljon kuluja, voidaan yrityssetelituki katsoa tarpeelliseksi ja voidaan myöntää 100 euron yritysseteli. Esimerkkinä tästä kahvilatoiminta. 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja katsoo nämä tapauskohtaisesti.

Valmiita yritysideoita Juukaan:

- kesäkahvila

- jäätelökioski K-marketin luona (usealle nuorelle)

- leivonnaisten valmistus ja myynti tilauksesta, torilla tai kaupan aulassa (täytyy olla hygieniapassi)

- siivous, keväisin ikkunoiden pesu

- ruohonleikkuu (väh. 16-v) ja erilaiset pihatyöt

- ikäihmisten seura- ja ulkoiluavustuspalvelut (koronatilanteen salliessa)

- luonnonmarjojen keräys ja myynti tilauksesta ja facebookin ostaa-myy-ryhmissä

Nurmeksen kaupunki tukee 15 nurmeslaista 4H-yrittäjää 250 euron yrityssetelillä. Nurmeksessa voi saada yrityssetelin myös toisena vuonna 4H-yritystoimintaan, jos yritystoiminta edellyttää investointeja tai on muu oleellinen seikka, joka edellyttää yritystoiminnan tukea. Toisen vuoden yrityssetelit katsotaan tapauskohtaisesti. Yritysseteleitä voi hakea ympäri vuoden.

Valmiita yritysideoita Nurmekseen:

- Nurmeksen kaupungin ja Hyvärilän kesäsometus

- kahvilayrittäjät Ikolan museon ja Puukoulun kesäkahvilaan heinäkuun ajaksi

- 4H-yrittäjänä voi toimia myös myymällä paikallisten leipomojen tuotteita esimerkiksi iltatoreilla

- Ajokortin ja auton omaava nuori voisi perustaa kierrätysalan yrityksen, jonka puitteissa tarjoaisi elektroniikan noutopalvelua kierrätykseen

- siivous, keväisin ikkunoiden pesu

- ruohonleikkuu (väh. 16-v) ja pihatyöt

- luonnonmarjojen keräys ja myynti tilauksesta ja facebookin ostaa-myy-ryhmissä

- ikäihmisten seura- ja ulkoiluavustuspalvelut (koronatilanteen salliessa)

Myös työtön nuori voi hakea Yritysseteliä. Työttömien nuorten osalta lähdetään aina ensimmäisenä selvittämään TE-toimistosta mahdollisuutta kokeilla 4H-yrittäjyyttä menettämättä työmarkkinatukea. Tähän saakka kaikki Yritysseteliä hakeneet työttömät nuoret ovat saaneet positiivisen päätöksen TE-toimistosta ja ovat saaneet Yrityssetelin ja tätä kautta mahdollisuuden oman yritysidean testaamiseen.

Yrityssetelin saaminen EI estä kesätyösetelin saamista/ käyttöä. Nuori voi tehdä palkkatyötä ja toimia myös 4H-yrittäjänä. Yrityksen toiminta voi alkaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Yritys voi olla määräaikaista, jatkuvaa, kesän kestävää tai popup-tyyppistä, esim. popup-ravintola/-kahvila tai messumyyntiä jossain tapahtumassa. 4H-yrittäjä voi itse päättää sen.

4H-yritystoiminnalla voi testata oman yritysidean toimivuutta ja perustaa sen jälkeen vaikka oikean yrityksen.

Yrityssetelin saaminen edellyttää yritysvalmennukseen osallistumista, joka sisältää mm. 4H-yritysverkkokoulutuksen suorittamisen, jonka aikana nuori suunnittelee oman yritystoiminnan, sekä 4H-jäsenyyttä (35 EUR/ jäsen/ vuosi) niin kauan kuin toimii 4H-yrittäjänä, (onhan kyseessä 4H -järjestön tuote).

Nuori yrittäjä voi hyödyntää yrityssetelin oman yrityksensä investointeihin, yritystoimintaan liittyvään koulutukseen, palvelumaksun alentamiseen tai markkinointiin. Suunnitelma käytöstä tehdään valmennuksen aikana. Yritysinvestoinnit nuori voi pitää itsellään yritystoiminnan jälkeen.

4H-yritystoiminta on harrastusmaista eikä edellytä y-tunnuksen hankkimista. Y-tunnus tarvitaan kuitenkin, jos myydään yrityksille ja kotitalousvähennyskelpoisena kotitalouksille. Nuori voi hakea y-tunnuksen ilmaiseksi verottajalta tai hoitaa laskutuksen Eezyn kautta.

4H-yrityksen perustaminen ei edellytä suurta "paperisotaa". Tuotoista ja kuluista pidetään yksinkertaista kirjanpitoa. 4H-yritys voi hakea edullisen yritysvakuutuksen tarvittaessa järjestön kautta. Valmennuksessa nuori saa perustiedot yrityksensä hoitamisesta. Lisäksi nuorelle yrittäjälle mietitään oma yritysohjaaja, joka tukee häntä yritystoiminnassaan. 

Mikä parasta 4H-yritystoiminnasta nuori saa 4H-YRITYSTODISTUKSEN ja OPINTOPISTEITÄ, lukionkurssin tai hyväksilukuja ammatillisiin opintoihin! Lue lisää 4H-yritystoiminnasta.

Yrityssetelit ovat haettavissa alla olevalla lomakkeella. Valmista ideaa ei tarvitse olla. Voidaan keksiä se yhdessä. Tärkeintä on halu yrittää!

Tämä sivu on päivitetty 26.1.2021

Yrityssetelin hakulomake

13-28-vuotias voi hakea Yritysseteliä tällä lomakkeella.

*Tähdellä merkityt kentät kentät ovat pakollisia.