Lannoite-siemensäkkien ja AIV-kanistereiden keräys

Lannoite- ja siemensäkkikeräys järjestetään seuraavan kerran kesällä 2020.

 

LANNOITE- JA SIEMENSÄKKIEN PAKKAUSOHJEET

Keräykseen voi tuoda VAIN Yaran lannoitesäkkejä, Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemensuursäkkejä sekä Hankkijan rehusäkkejä. Sekä pien- että suursäkit ovat tervetulleita.

Säkkien tulee olla tyhjiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa. Säkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms., mutta mitään vieraita esineitä, kiviä, muuta muovia yms. ei saa olla mukana. Säkit voi tuoda keräykseen irrallisina tai pakattuina.

Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijälle maksutonta.

4H  toimittaa yhteistyökumppaneidensa kanssa säkit käytettäväksi raaka-aineena muoviteollisuudessa. Keräykseen kelpaamattomat muovit hävität parhaiten viemällä ne kunnalliseen jätehuoltoon.

 40 kg lannoitesäkit pakkaat:

 Lado 49 lannoitesäkkiä siistiin nippuun.

 Kääri tämä nippu leveyssuunnassa tiukaksi kääröksi.

 Pujota lopuksi säkkirulla yhteen päästä avattuun tyhjään 40 kg lannoitesäkkiin. Näin sinulla on 50 säkin kuljetuspaketti.

 

Taittele lavahuput ja pakkaa ne yhteen tyhjään 40 kg lannoitesäkkiin. Yhteen säkkiin laitetaan kolmesta kuuteen (3 - 6) lavahuppua.

 

Suursäkkien pakkaus:

 Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.

 Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä. Tarvittaessa leikkaa pohja auki. Muutama lannoiterae ei haittaa.

 Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

 

AIV - kanisterikeräystä ei järjestetä vuonna 2019

Valitettavasti joudumme pitämään keräyksessä välivuoden.

Syynä tähän on haasteet tynnyreiden tyhjentämisessä tiloilla. Tynnyreihin jää väkisinkin pohjalle vähän happoliuosta niillä liuospumpuilla, joita useimmilla tiloilla on käytössä. Valuttamalla tynnyreitä ei myöskään saa riittävän tyhjiksi. Tynnyreitä vastaanottava tehdas on saanut uuden ympäristöluvan, mikä on tiukentanut suhtautumista liuosjäämiin tynnyreissä. Pelkkien 30 litran kanistereiden keräily ei ole tarkoituksenmukaista, vaikka niiden kohdalla ongelmaa tyhjäksi valuttamisessa tiloilla ei olekaan.