Yritysseteli

Juuan kunta ja Nurmeksen kaupunki tukevat nuorten uutta 4H-yritystoimintaa omilla paikkakunnillaan. Yritysseteleitä voit hakea uuteen 4H-yritystoimintaan alla olevalla lomakkeella.

Juuan kunta tukee 10 uutta juukalaista 4H-yrittäjää 200 €:n arvoisin yrityssetelein. Yritysseteleitä voi hakea ympäri vuoden.

Valmiita yritysideoita Juukaan:

- Kesäkahvila

- Jäätelönmyynti kylmäkärrystä (autetaan hankinnassa) Pielisen Messuilla ja Mökkiläispäivillä (lossirannassa, lossilla)

- Leivonnaisten valmistus ja myynti (täytyy olla hygieniapassi)

- Siivous, ruohonleikkuu (väh. 16-v) ja pihatyöt

- Ikäihmisten seura- ja ulkoiluavustuspalvelut

Nurmeksen kaupunki tukee 15 uutta nurmeslaista 4H-yrittäjää 250 euron yrityssetelillä. Yritysseteleitä voi hakea ympäri vuoden.

Valmiita yritysideoita Nurmekseen:

- Kaksi kesäsomettajaa hoitamaan Nurmeksen kaupungin ja Hyvärilän kesäsometuksen 

- Kahvilayrittäjät Ikolan museon ja Puukoulun kesäkahvilaan heinäkuun ajaksi

- Kaupungin omistaman Ellunpolun raivaus raivaussahalla

- 4H-yrittäjänä voi toimia myös myymällä paikallisten leipomojen tuotteita esimerkiksi iltatoreilla

- Ajokortin ja auton omaava nuori voisi perustaa kierrätysalan yrityksen, jonka puitteissa tarjoaa elektroniikan noutopalvelua kierrätykseen

- Ruohonleikkuu (väh. 16-v) ja pihatyöt

- Ikäihmisten seura- ja ulkoiluavustuspalvelut

Myös työtön nuori voi hakea Yritysseteliä. Työttömien nuorten osalta lähdetään aina ensimmäisenä selvittämään TE-toimistosta mahdollisuutta kokeilla 4H-yrittäjyyttä menettämättä työmarkkinatukea. Tähän saakka kaikki Yritysseteliä hakeneet työttömät nuoret ovat saaneet positiivisen päätöksen TE-toimistosta ja ovat saaneet Yrityssetelin ja tätä kautta mahdollisuuden oman yritysidean testaamiseen.

Yrityssetelin voi saada Nurmeksessa max 2 krt, mutta ei samana vuonna samaan yritystoimintaan. Juuassa voi yrityssetelin saada toisenkin kerran, mutta se on 50 % eli 100 euroa ja yritystoiminnan on täytynyt muuttua, että tarve uudelle yrityssetelille on syntynyt. Yrityssetelin saaminen toistamiseen on tapauskohtaista.

Yrityssetelin saaminen EI estä kesätyösetelin saamista/ käyttöä. Nuori voi tehdä palkkatyötä ja toimia myös 4H-yrittäjänä. Yrityksen toiminta voi alkaa mihin aikaan vuodesta tahansa. Yritys voi olla määräaikaista, jatkuvaa, kesän kestävää tai popup-tyyppistä, esim. popup-ravintola/-kahvila tai messumyyntiä jossain tapahtumassa. 4H-yrittäjä voi itse päättää sen.

4H-yritystoiminnalla voi testata oman yritysidean toimivuutta ja perustaa sen jälkeen vaikka oikean yrityksen.

Yrityssetelin saaminen edellyttää 4H-yrityskoulutuksen /-valmennuksen käymistä, joka kestää noin 8 tuntia ja joka on pääosin kotitehtäviä. Sekä myös 4H-jäsenyyttä (35 EUR/ jäsen/ vuosi) niin kauan kuin toimii 4H-yrittäjänä, onhan kyseessä 4H -järjestön tuote; jäseneksi voit liittyä ja erota kotisivujen lomakkeilla.

Nuori yrittäjä voi hyödyntää kesäyrityssetelin oman yrityksensä investointeihin, palvelumaksun alentamiseen tai markkinointiin. Suunnitelma käytöstä tehdään valmennuksen aikana. Yritysinvestoinnit nuori voi pitää itsellään yritystoiminnan jälkeen.

4H-yritystoiminta on harrastusmaista eikä edellytä y-tunnuksen hankkimista. 4H-yrityksen perustaminen ei edellytä suurta "paperisotaa", mutta se tehdään yritystoiminnan pelisäännöin huolehtien mm. verotuksesta. Tuotoista ja kuluista pidetään yksinkertaista kirjanpitoa. 4H-yritys voi hakea edullisen yritysvakuutuksen tarvittaessa järjestön kautta ja hoitaa y-tunnusta tarvitsevan laskutuksensa Eezy:n kautta. Valmennuksessa nuori saa perustiedot yrityksensä hoitamisesta. Lisäksi nuorelle yrittäjälle mietitään oma yritysohjaaja, joka tukee häntä yritystoiminnassaan. Mikä parasta 4H-yritystoiminnasta nuori saa 4H-YRITYSTODISTUKSEN ja OPINTOPISTEITÄ, lukionkurssin tai hyväksilukuja ammatillisiin opintoihin! Lue lisää 4H-yritystoiminnasta.

Yrityssetelit ovat haettavissa alla olevalla lomakkeella. Valmista ideaa ei tarvitse olla. Voidaan keksiä se yhdessä. Tärkeintä on halu yrittää!

Tämä sivu on päivitetty 29.1.2020

Yrityssetelin hakulomake

13-28-vuotias nuori voi hakea Yritysseteliä tällä lomakkeella.

*
*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.